5 Basistechnieken voor kleurpotlood

 

Gewoon lekker vlakjes inkleuren is erg ontspannend. Maar als je behalve ontspanning ook een mooier resultaat wilt krijgen, dan heb je misschien iets aan deze basistips.


 

 1. Inkleuren

  Je kunt gewoon in streepjebasistecchnieken5as kleuren, maar bij grotere vlakken ga je dan de streepjes zien, vooral bij harde potloden. Je kunt dan beter in kleine rondjes kleuren. Een andere manier is om horizontaal, verticaal en schuine streepjes om en om te kleuren  (in het Engels noemen ze dat ‘hedging’), zodat het meer gedekt wordt.
  Je kunt ook het potlood schuin/plat op het papier houden. Met oefening krijg je dan ook een egaler gekleurd vlak.basis7


 2. Hard en zacht kleuren (donker en licht)

  Als je meer druk op je potlood geeft dan krijg je een donkerdere toon dan wanneer je zachte druk geeft. Dit noemen ze toonwaarde. Je gebruikt verschillende tonen om dieptes te creëren of om lichtval te creëren.
  Tip: hoe hoger je het potlood vast houdt, hoe minder druk je geeft.


 3.  Laagjes kleuren

  Probeer bij het kleuren zachte druk te geven op je potlood. Dan kun je meer laagjes kleuren en wordt het resultaat mooier dan wanneer je meer druk geeft. Het heeft wat geduld nodig voor sommigen zoals ik  –  ik zag niet in wat het verschil was en was liever sneller klaar  –  maar het resultaat is écht mooier.

  Het heeft ook als voordeel dat als je tonen wilt gebruiken zoals in punt 2 beschreven, je dat beter met lichte laagjes over elkaar kunt doen, dan met donkere laagjes. Bij de laatste lagen kun je dan harder drukken.
  Vooral met potloden op was basis is het een belangrijk verschil, omdat je door de was al minder lagen kunt maken dan bij olie basis potloden. Als je dan hardere tonen gebruikt ben je al snel klaar, dan pakt er geen laag meer op, zodat je minder goed verschillende tonen kunt maken. Als je lichte tonen kleurt, dus zachter drukt, kun je meer laagjes kleuren en dus meer diepte creëren.

  basistecchnieken5d
  Boven zachte druk, onder harde druk
  basistecchnieken5e
  Bij zachte druk kun je veel beter donker en lichte tonen gebruiken

    4. Kleuren mengen

  basistecchnieken5c
  blenden met wit potlood

  Door kleuren te gaan mengen heb je ineens veel meer kleuren in je assortiment dan je dacht! Kleuren mengen doe je het best met tonen kleuren in laagjes. (punten 2 en 3)
  Je kunt verschillende tinten van één kleur mengen (bijv. lichtblauw, middenblauw en donkerblauw) maar je kan ook verschillende kleuren proberen te mengen.


 5. Blenden

  Het blenden betekend dat je het pigment ‘in het papier’ duwt, zodat je de witte stipjes niet meer ziet. De witte stipjes zijn kleine kuiltjes in het papier, want papier is nooit volledig glad. Die witte stipjes willen we vaak niet (hoewel het soms wel mooi kan zijn). Het is net als het schilderen van een muur met structuur. Dan moet je ook met je kwast duwen om het verf in de gaatjes te krijgen.
  basistecchnieken5b
  basistecchnieken5c
  Het blenden zorgt er ook voor dat kleuren mooi overlopen in elkaar, mengen, of dat een harde lijn minder hard word, doordat je het pigment ‘uitsmeerd’ en laat mengen met de naastgelegen kleur.

   

Doezelaarset 6 verschillende maten
Doezelaars zijn er in verschillende maten

 

Gerelateerde afbeelding
Blenden kun je doen met een doezelaar: samengeperst papier met 2 punten. Of met een potlood met een lichte tint, zoals wit of lichtgroen op groen enz. , maar hierdoor veranderd wel de tint iets van de kleur; wil je dat niet, dan zijn er blenders te koop; een kleurloos potlood, die zijn werk doet zonder iets aan de kleur te veranderen.

 

 


 

Note: het verschilt per merk en kwaliteit van het potlood hoe deze technieken werken. Bij de ‘schoolpotloden’ werkt het niet of minder goed dan bij semi-/professionele potloden. In mijn voorbeelden heb ik Stabilo Color gebruikt (‘schoolpotloden’).


 

Ik hoop dat deze tips je verder helpen!

Heb je nog vragen, stel ze gerust. Als ik kan, zal ik ze graag beantwoorden.
Heb je zelf nog aanvullende tips? We zouden het super vinden als je die in de comments wilt geven!

 facebooktwitter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s