Koh-I-Noor Polycolor 3800

(English version click here)

Informatie van Koh-I-Noor Hardmuth:
informatie-kohinoor
POLYCOLOR potloden van Koh-I-Noor zijn professionele kleurpotloden van hoge kwaliteit. Een hoge dosering van pigmenten zorgen voor een langdurige houdbaarheid van kleuren in uw kunstwerk en voor lichtechte kleuren. Het potlood is watervast doordat deze vermengt is met olie. Door het gebruik van deze olie is het potlood zacht zodat u niet hard hoeft te drukken. Tijdens het produceren worden er geen giftige stoffen gebruikt, waardoor de potloden geschikt zijn voor alle leeftijden en beter is voor het milieu.

Deze potloden heb ik alweer een tijdje geleden gekocht in een set van 72 kleuren in blik en 2 losse potloden omdat ze net een aantal nieuwe kleuren hadden en een blenderpotlood.
Vele potloden had ik bekeken op internet en omdat ik helemaal geen ervaring had met potloden op oliebasis, heb ik voor Koh-I-Noor gekozen vanwege de relatief goedkope prijs en goede recensies.

De verpakking vind ik prettig. Een blik met los deksel en daarin twee lagen van kunststof. De eerste laag heeft aan beide zijden een kartonnetje waarmee je de laag op kan tillen in het omgekeerde deksel.

Je kan ook sets van 12, 24, 36 en 48 kopen. Per stuk zijn ze ook verkrijgbaar, wat natuurlijk fijn is om ze uit te proberen óf om je set weer aan te vullen als er potloden op zijn.

Wil je weten hoe de potloden gefabriceerd worden? Klik hier.


Mijn ervaring

Ondanks dat ik al veel met deze potloden heb gekleurd, heb ik voor deze review een nieuwe plaat ingekleurd, omdat ik altijd graag verschillende potloden door elkaar gebruik. Deze plaat komt uit een boekje die ik ooit bij Zeeman heb gekocht. Het heeft héél glad papier en ik merkte voor het eerst dat de Koh-I-Noor 3800 het hier niet echt fijn op deed; het papier pakte het pigment niet heel goed. Daar heb ik nooit eerder last van gehad. Eerder heb ik op  200 grams tekenpapier, kleurboek van Millie Marotta, Johanna Basford, Lulu Mayo, e.a.  gekleurd. Dat ging heel goed, dus combinatie papiersoort en potlood waren niet heel goed gekozen.

kohinoor-vogel

Behalve de 3800 set, heb ik ook nog een set van 24 gewonnen bij een wedstrijd van Koh-I-Noor Benelux en dit zijn Polycolor 3830 potloden. Zij horen bij de “Color Your Days” set. Behalve dat deze potloden qua uiterlijk geen goud randje hebben, kleuren ze ook íets anders. Ik weet niet wát het precies is, want ze hebben dezelfde kleurnummers, maar ze kleuren iets minder stroef (oliebasis potloden vind ik stroever kleuren dan wasbasis). Ik zelf vind ze zelfs fijner kleuren dan de 3800.
Er zit een extra kleur in de set: nr. 132 (rood) die niet in de 3800 serie zit.
Dat vond ik wel een fijne verassing, want ik vind de rode tinten beperkt.

Helaas kan ik niets vinden over deze serie. Dat is jammer, want ik weet niet of het verschil wat ik merk, klopt of dat het ‘tussen mijn oren zit’ .😃

Ik heb deze 3830 potloden ook gebruikt in deze kleurplaat en zij kleurden heerlijk op dit papier. Gaven heel goed pigment af. Ze mengen ook fijn met elkaar, zoals de 3800 ook doet. Ook de 3800 en 3830 mengen goed met elkaar. Waar ik eerst met 3830 gekleurd had, pakte de 3800 ook gewoon goed.

Ik heb niet geblend of gedoezeld, behalve het groen van de vogel die ik met baby olie heb geblend, omdat ik het resultaat op dit papier niet zo heel mooi vond geworden. Met de baby olie werd het wel mooi.Daarna heb ik steeds (eerst) met de 3830 serie potloden gekleurd.

Een paar voorbeelden van kleurplaten die ik meest met Polycolor 3800 zonder problemen had gekleurd;

Slijpen
Slijpen gaat erg goed in een Koh-I-Noor slijper, zoals ook aanbevolen wordt.
Ze worden dan mooi scherp en het hout glad. Bij mij zijn er tot nu toe geen punten gebroken tijdens het slijpen, wat wel gebeurde in een Bruynzeel en Faber Castel slijper.


Kleurenkaarten

Blanco (zelf in te kleuren) downloads:

Polycolor 3800-72
Polycolor 3800-22 new colours    
Polycolor  3830-24


De potloden heb ik getest op laagjes kleuren en blenden (zie foto).
Ik heb dit gedaan op 200 grams wit tekenpapier.

Laagjes kleuren

kin-layering


Blenden

koh-polycolor-blenden


Zwart, wit, goud en zilver

kin-black-white-gold

Het zwart is goed zwart en het wit goed wit. Er zitten geen andere kleurtonen in, zoals bij sommige merken wel het geval is (een grijstoon in het wit of een groentoon in het zwart bijv.). Het zwart moet wel om en om horizontaal/verticaal gekleurd worden, anders wordt het niet zo zwart als op de scan.
Zoals je kunt zien op de scan bij het zwart… fixeren is een goed idee, want het veegt uit als je er expres overheen gaat. Het veegt niet uit tijdens het kleuren, je moet wel wat druk geven, maar het kan misschien ook juist een mooi creatief effect geven als je het expres doet.

Wit op zwart zie je praktisch niet. Goud en zilver wel, al zie je het op de scan slecht van het goud, je kan gewoon met goud over het zwart, net als het zilver.
De zilveren en gouden potloden gebruik ik heel graag.
Van de goud/zilveren potloden die ik heb, vind ik deze van Koh-I-Noor het mooist.


Dit zijn één van de drie merken potloden die ik heb, die mijn favoriet zijn.
Voor mensen die een hogere kwaliteit en/of oliebasis potloden willen uitproberen, zijn de Koh-I-Noor Polycolor potloden qua prijs/kwaliteit een goede keus.
Ik raad deze potloden zeker aan.

Pluspunten
  • Handig mooi blik
  • Blenden gaat goed
  • Laagjes kleuren gaat goed
  • Lichtecht ℹ️
  • Slijpen gaat erg goed in Koh-I-Noor puntenslijper
  • Geen giftige stoffen
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding (ca. € 1,- per potlood)
  • Potloden los verkrijgbaar
Minpunten
  • Kleuren zijn iets minder helder dan vergelijkbare merken
  • Beperkt aantal rode kleuren

De Koh-I-Noor sets zijn o.a. te koop bij:

Teken- en Schilderoutlet

Hier zijn diverse sets verkrijgbaar, maar ook losse potloden.

Bol.com:

Diverse sets verkrijgbaar

Update 21-01-’17: De hierboven genoemde nr. 132 is ook een nieuwe kleur van Polycolor 3800! Ik zal hem z.s.m. in de kleurenkaart erbij zetten.


ℹ️ Lichtechtheid wil zeggen dat de kleur niet of veel minder (hangt van de aantal * af) door daglicht vervaagt. Dat is belangrijk als je een werk wil ophangen aan de muur of als je een kaart hebt gemaakt. Bij kleuren in een kleurboek (die je er niet uithaalt) maakt het dus niets uit. De kleurechtheid wordt aangegeven met * en staat meestal ook op het potlood van * tot ****.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s