Stap voor stap Basistechnieken toepassen

ūüĒ≥English version click here

Om een geweldig effect te krijgen met kleurpotloden is het belangrijk om de basistechnieken te gebruiken. Hiermee geef je diepte en zul je merken dat je meer kleuren hebt dan je dacht! Ik laat hier in stappen zien hoe ik dat doe.

Als voorbeeld neem ik een mini mandala. Je kunt hem kopie√ęren (rechtsklikken) en printen als je wilt om het zelf te proberen.

mini-mandala

bright purple
Nu ga ik kleuren kiezen en dat doe ik door een kleurenpalet te kiezen.
Op de website van Color Pallets  kun je er heel veel vinden. Je kunt er zoeken op warme, koude, pastel en contrasterende kleuren.

Voor deze mandala heb ik dit palet gekozen, waarbij ik niets ga doen met de zwarte kleur.
(dat ga ik dus wel doen, maar ik ga niks doen met de donkerviolet: vierde potlood van rechts).

Deze potloden heb ik gekozen: je hoeft je niet aan zo’n kleurenpalet te houden door exact en alleen die kleuren te kiezen. Het is meer een sfeer die het aangeeft.

Slijp mooie punten aan de potloden waar je mee gaat kleuren.

Licht en donker kleuren

minimandala-2

staedtler-62

 

Begin met de lichtste kleur in cirkeltjes te kleuren en druk daarbij zo min mogelijk op het potlood. Vul eerst het hele vlak zo gelijkmatig als je kunt.
Kies daarna de kant(en) van het vlak die je donkerder wil maken en geef daar wat meer druk op je potlood tijdens kleuren.

 


minimandala-3

Kleur steeds weer nieuwe laagjes met een zachte druk op het potlood. Dit is belangrijk, zodat je meer laagjes kunt kleuren en meer keus tijdens het kleuren houdt waar je het donkerder of juist lichter wilt hebben. Geef steeds bij de donkere kant iets meer druk op het potlood. Ga zo door met laagjes maken tot het gewenste resultaat is bereikt.

 

 


minimandala-4

Je kunt nu zien hoeveel tinten je uit één kleur potlood kan halen door harder of zachter op je potlood te drukken en door de aantal laagjes die je kleurt.

 

 

 

 


Gebruik donkerdere kleuren

polychromos-141

Om extra diepte te cre√ęren, kun je een donkerdere kleur gebruiken om over de donkerste gekleurde tint te gaan.¬† Als we in het kleurenpalet kijken, dan wordt het donkerblauw.

minimandala-5

 

 

Kleur eerst ong. alleen het randje en ga van daar uit verder uitbreiden met een zo zacht mogelijke druk op je potlood. Kleur laagjes in cirkeltjes tot je tevreden bent.

 

 

 


Blenden/lichtere kleuren gebruiken

minimandala-6Nu ga ik de kleuren in elkaar laten overvloeien en de witte stipjes (textuur van het papier) wegpoetsen door het pigment in het papier te drukken. Je kan nu zo hard drukken als je wilt, maar let op bij kleine vlakjes, daar kun je beter de druk rustig opvoeren, omdat je bij te veel druk te veel pigment kunt uitsmeren en dan is het effect weg.

Blenden kun je doen zonder de tint te veranderen met een blender. Dit is een kleurloos potlood die de goede merken in hun assortiment hebben.
Je kunt ook blenden met een lichte tint van de kleur die je hebt gebruikt of een wit potlood. Dan ga je dus juist weer met licht over het donker heen.


staedtler-21-20-61

output_kcdytf

 

Op naar de volgende kleuren en dan begin ik weer van voren af aan: Eerst de lichtste tint, dan de middelste over de lichtste en daarna de donkerste over de middelste.
Ik heb geblend met de lichtste tint.

 

 

 


En nu weer staedtler-62polychromos-141


Houd je punten goed scherp! Slijp vaker dan je denkt dat nodig is.
Als je een punt geslepen hebt, draai de potlood steeds terwijl je kleurt.
Telkens vlakt de punt af en als je hem dan draait, dan heb je weer een scherpe kant van de punt.

Ik heb nu één kleur gebruikt in verschillende tonen en daarna steeds een lichte en een donkere kleur gebruikt. Maar je kan ook twee verschillende kleuren gebruiken. Zoals:

staedtler-602pink-21

Deze twee kleuren heb ik niet geblend.

Nu maak ik de mandala af en de kleur zwart die ik er in het begin dacht niet bij te doen, heb ik er wél bij gedaan.

output_eEySHN.gif


 


 

minimandala-25

 

Heb je nog aanvullingen, vragen? Ik hoor het graag.
Heb je ge√ęxperimenteerd met deze basistechnieken? Laat het zien! Ik zou het heel leuk vinden als je je creaties op facebook plaatst. Op de onze of met #becreativeandcolour, dan zien we hem ook.

Veel plezier met kleuren!

 

facebook

Advertisements

1 thought on “Stap voor stap Basistechnieken toepassen”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s